top of page

Projecten

Foto Sander Nieuwenhuys

Gezondheid

In Kabanga leven 220 kinderen opgesloten op een paar vierkante meter rode aarde, omringd door muren met glasscherven erin. Veilig, maar daarmee is ook veel gezegd.  Dat begint met een simpele basis: hygiëne. Juist hier waar ziektes zich sneller verspreiden met veel kinderen in een kleine ruimte.  Want kinderen met albinisme in Tanzania worden lang niet zo oud als wij. Maar dat los je niet vanuit Nederland op en dat willen we ook niet. Wij hebben veel tijd gestoken in het opleiden én aanstellen van lokale mensen. Een patron en een matron. Daar geloven wij in. Lokale mensen handvatten en kracht geven. Dankzij hen leerden de kinderen dat ze hun handen na toiletbezoek en voor het eten moeten wassen. Dankzij hen eten de kinderen nu van tafel in plaats van van de grond, krijgen ondervoede kinderen extra voeding en slapen ze onder muggennetten. En dankzij hen krijgen de kinderen nu wondverzorging en worden ze op tijd naar het ziekenhuis gebracht. De patron registreert alle doktersbezoeken inclusief diagnose en behandeling. Het aantal zieke kinderen is zo al fors afgenomen. Maar het kan en moet nog zoveel beter. Elk bezoek aan Kabanga brengen we extra (medische) kennis bij en werken we samen met de matron, patron en kinderen aan het verbeteren van hun gezondheid.

Foto Sander Nieuwenhuys

Gezondheid

In Kabanga leven 220 kinderen opgesloten op een paar vierkante meter rode aarde, omringd door muren met glasscherven erin. Veilig, maar daarmee is ook veel gezegd.  Dat begint met een simpele basis: hygiëne. Juist hier waar ziektes zich sneller verspreiden met veel kinderen in een kleine ruimte.  Want kinderen met albinisme in Tanzania worden lang niet zo oud als wij. Maar dat los je niet vanuit Nederland op en dat willen we ook niet. Wij hebben veel tijd gestoken in het opleiden én aanstellen van lokale mensen. Een patron en een matron (leidinggevenden voor de kinderen).

Daar geloven wij in. Lokale mensen handvatten en kracht geven. Dankzij hen leerden de kinderen dat ze hun handen na toiletbezoek en voor het eten moeten wassen. Dankzij hen eten de kinderen nu van tafel in plaats van van de grond, krijgen ondervoede kinderen extra voeding en slapen ze onder muggennetten. En dankzij hen krijgen de kinderen nu wondverzorging en worden ze op tijd naar het ziekenhuis gebracht. De patron registreert alle doktersbezoeken inclusief diagnose en behandeling. Het aantal zieke kinderen is zo al fors afgenomen. Maar het kan en moet nog zoveel beter. Elk bezoek aan Kabanga brengen we extra (medische) kennis bij en werken we samen met de matron, patron en kinderen aan het verbeteren van hun gezondheid.

Huidkanker

Mensen met albinisme hebben een zeer groot risico op huidkanker. Vooral in Tanzania waar de zon altijd fel schijnt. Door een gebrek aan pigment is er geen natuurlijke bescherming tegen UV-straling. En die straling is er volop in Tanzania. Huidkanker is dan ook de belangrijkste doodsoorzaak voor mensen met albinisme in Tanzania. Geschat wordt dat 10 procent van de mensen met albinisme in Tanzania huidkanker overleeft als een leeftijd van 30 is bereikt. Omdat huidkanker zich vaak op jonge leeftijd ontwikkelt, is een snelle diagnose enorm belangrijk. Het kan uitzaaiingen (en daarmee overlijden) voorkomen.

Maar huidkanker willen we vooral voorkomen. Daarom besteden we veel aandacht aan preventie. We leren kinderen hoe ze zich tegen de zon moeten beschermen en hoe ze met zonnebrand om moeten gaan. We leveren beschermende kleding en hoedjes. We maakten een speelplek in de schaduw voor ze. Maar bovenal. We leerden ze het keer op keer, de kracht van de herhaling. En we merken dat het werkt. De kinderen die twee jaar geleden zonverbrand en zonder enige bescherming in de hete zon zaten, zijn nu door kleding en zonnebrand beschermd en zitten in de schaduw.

Standing voice (Engelse NGO) laat Tanzaniaanse dokters – die een korte dermatologische scholing hebben gehad – een jaarlijkse huidcheck uitvoeren. Als blijkt dat een operatie nodig is, sturen ze de kinderen door naar een groter ziekenhuis in het noorden van Tanzania. Halfjaarlijks bezoek ik Tanzania om samen met Standing Voice Tanzaniaanse dokters op te leiden om huidkanker te diagnosticeren en behandelen. 

Integratie & educatie: eigen kracht 

Hoe goed en graag we de kinderen met albinisme ook willen helpen. Echte hulp zit hem in eigen kracht. Sterke lokale wortels. De boom moet zelf groeien. Een paar staan er al in bloei via het Kabanga Integratie Center. Onze lokale leraar Fides is er een mooi voorbeeld van. Hij geeft de kinderen en volwassenen met albinisme zelfvertrouwen en zelfstandigheid. Soms opnieuw, vaker voor het eerst. Maar altijd zet hij ze in hun kracht. Of het nu om tuinieren, naaien, meubels maken of Engels leren gaat. Onze man in Kabanga geeft ze de duw in de rug die ze zo hard nodig hebben. Juist omdat hij hen en de cultuur kent. Dankzij uw hulp hebben wij een Fides. En de zaden, het irrigatiesysteem, de naaimachines, de stof, de naaidocente, de kippen en het voer waarmee hij Kabanga laat groeien. Dagelijks hebben we overleg met Fides om het centrum en zijn activiteiten te kunnen continueren.  

               

                MOYO

 

Lokale mensen opleiden, hygiëne verbeteren, zelfstandigheid geven. Het is allemaal net even wat meer waard met liefde en aandacht.

Dat proberen wij te geven, want muren met glasscherven en bewakers stralen op dat vlak niks uit. Ook zijn de kinderen niks gewend omdat ze bijna altijd direct door hun ouders ‘gedumpt’ zijn. Een kinderhand is hier daarom letterlijk snel gevuld. Bingo zorgt in Kabanga ook heel jong al voor blije gezichten. Maar ook voorlezen, zingen, tekenen of kleuren is altijd een schot in de roos. Om over dansen nog maar te zwijgen: wit, met zwart ritmegevoel. Met uw hulp kunnen we de kinderen liefde en aandacht blijven geven. Zodat ze zich zingend en dansend net dat tikkeltje gelukkiger, sterker en verbonden voelen.

bottom of page